Vuxna har ansvar för studsmattor

Larmrapporterna varnar för tusentals olyckor på studsmattor varje vår och sommar. Men om du följer instruktionerna och håller koll på barnen så är det säkert. Men det kräver ansvar och engagemang av de vuxna.

Kända barnläkare slår larm varje sommar. Tusentals av barn skadar sig när de studsar på studsmattor. Detta skrämmer konsumenter från att köpa studsmattor till sina barn, detta trots att det är ett väldigt bra sätt att aktivera sig.

Egentligen är det inte farligare att leka på studsmattor än vad det är med fotboll och andra idrottsaktiviteter. Studsmattor är precis som allt annat, är du inte noga med säkerheten så inträffar det för eller senare olyckor.

Studsa säkert utan risk

Först och främst så är det helt grundläggande att ha en säkerhetsutrustning som håller måttet. Se till att det är av högsta klass. Köp den inte av en billig stormarknad, utan välj ett proffsigt försäljningsställe på nätet, ett bra exempel är www.lekute.se.

Därefter måste du se till att barnen, och även de vuxna för den delen, studsar försiktigt och aldrig för många på mattan. Olyckor sker när flera personer försöker att samsas om samma yta utan att ha uppsikt över varandra. Det bästa är om du studsar själv.

En annan sak som också är viktig är att aldrig ligga under en studsmatta. Du som förälder ska se till att detta aldrig sker. Inte ens när mattan är tom. Barnen lär in ett beteende att det är farligt att vara under sin studsmatta, sedan kommer de förmodligen aldrig att bryta denna regel.

Ni som föräldrar har ansvaret

Till syven som sist är det alltid du som vuxen som har ansvaret. En studsmatta är ingen au-pair, snarare tvärtom. Du måste alltid hålla en noggrann uppsikt över barnen när de studsar. Se till att de följer alla föreskrifter.

Innan en studsmatta tas i bruk så är det viktigt att du har ett allvarligt men förtroligt samtal med barnen. Gå igenom allt kring säkerheten och lär dem grunderna. Säg också till dem att om det missköts så får de inte studsa på ett tag. Om de missköter detta så kan de också tvingas sluta studsa på obestämd tid. Alla måste lära sig konsekvenser av sitt handlande, även våra minsta, som en dag ska bli ansvarsfulla vuxna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *