Olika sorters ATV

All terrain vehicle eller ATV är den fackmässiga definitionen på terrängfordon. Det finns en rad olika typer av modeller, fyrhjulingar och trehjulingar.

I dag är det absolut vanligast med fyrhjulingar som ATV. Anledningen är inte så konstig, det blir betydligt bättre köregenskaper med fyra hjul. Eftersom motivet till ATV är att kunna framföra fordonet i terräng som andra maskiner inte klaras så går utvecklingen snabbt framåt.

Det finns många tillverkare av ATV och tekniken utvecklas ständigt. Fram till mitten av 1980-talet var de flesta trehjulingar. Men ingenjörerna upptäckte snabbt att det blev mycket lättare att använda med fyra hjul.

Gemensamt för alla ATV är att de har ett lågt tryck i däcken och att sätena är bra fjädrade för att det ska bli en bekväm körning över stock och sten.

Passar bra i Sverige

ATV är ett fordon som är vanligt i Sverige. Vårt land är långt och till stor del beväxt med skog och har dessutom en bergskedja. Samtidigt är också skogsindustrin en av de enskilt viktigaste näringarna. I vårt land så blir ATV maskiner mycket praktiska och användbara.

Det finns ATV för rekreationsbruk, men det vanligaste är ändå att de används för nyttokörning. Både i skogsbruket, men även för viltvård, övervakning och jakt.

Tandem ATV

Vanligast är att ATV tillverkas för en passagerare. Men på senare år har det även kommit modeller som ger plats för två personer. Detta underlättar för många framförallt när det kommer till att utföra olika jobb långt ute i skogen där man behöver vara två stycken.

Har du funderingar kring att skaffa en ATV och undrar hur det skulle kunna hjälpa dig? Då ska du vända dig till en kunnig återförsäljare som också erbjuder verkstadstjänster och service, en sådan är Säters Cykel & Motor. Den firman ligger i hjärtat av Dalarna, mitt i skogen och nära fjällen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *